jump to navigation

Schweiz – på tvärs med resten av Europa oktober 9, 2007

Posted by Sebastian Weil in Idédebatt.
trackback

Schweiz är ett mycket intressant land. Där resten av Europa går mot mer socialism, ökad centralism, överstatlighet och etatism i allmänhet så går Schweiz åt ett helt annat håll.

Där invandringskritik och krav på hårdare lagar i resten av Europa allt som oftast kommer från små extrema partier på högerkanten så drivs istället denna agenda i Schweiz av det absolut största partiet, SVP (Schweiziska folkpartiet), som på sistone hamnat i blåsväder för en reklamfilm som dragits tillbaka. I reklamfilmen så ställs frågan till väljaren om de vill ha himmel eller helvete. Först porträtteras helvetet: där ungdomar aningslöst driver omkring, knarkar, rånar och misshandlar folk. Dessutom ser man kvinnor i hucklen. Sedan visas himmelversionen: Schweiziska framgångsrika företag och näringslivet i allmänhet varvas med bilder från landets jordbruk.

I Schweiz drivs alltså krav på ännu hårdare lagar gentemot invandring generellt, men islam i synnerhet. SVP har också motsatt sig byggandet av minareter och grundar sin argumentation på sekularism – snarare än konservativa och religiösa argument. För SVP är i grunden ett sekulärt parti med rötterna i Jordbrukspartiet även om det i allmänhet råder en uppfattning om att partiet är delat mellan en mer moderat gren och en mer konservativ nationalistisk gren. Partiet som helhet är dock för en minskad stat, sekulära värden, privatägande av vapen och allmänna liberaliseringar samtidigt som man motsätter sig samarbete med t.ex. EU och FN.

Christoph BlocherAtt sådana krav kommer från den politiska mittfåran och att det finns en bred politisk enighet kring denna politik uppmärksammas t.ex. i the Guardian av Ian Traynor som gör en analys av det kommande Schweiziska valet. Traynor slås av att den politik som tidigare så starkt präglats av konsensus är på väg att luckras upp. Och bakom detta står SVP:s Christoph Blocher som lett sitt parti till stora framgångar.

Av sina kritiker jämförs han med sådana som Le Pen och Jörg Haider men det finns stora skillnader. SVP, och Blocher, är en produkt av Schweiz. Trots partiets hårda hållning mot invandring och islam är samtidigt partiet starkt för federalism, demokrati och sekularitet. Blocher är dessutom inte en yrkespolitiker utan har också en lång och framgångsrik karriär i det Schweiziska näringslivet bakom sig. Trots, elller kanske på grund av att partiet står starkt för federalism, demokrati och sekularitet, har partiet gått hårdare åt invandring än många andra invandringskritiska politiska rörelser i Europa. Reklamfilmen ovan är bara ett exempel.

Schweiz skiljer sig också på många andra sätt. Med sina 26 kantoner med stort självbestämmande är landet en uppvisning i institutionell konkurrens och vad resultatet av detta blir. Med låga skatter lockar landet och dess kantoner till sig företag och produktiv arbetskraft – trots landets extremt hårda regler för medborgarskap och med ett totalt skattetryck på 30 %, och med en genomsnittlig inkomstskatt runt 13 %, har landet ett av Europas friaste klimat. Detta kombinerat med en bred uppslutning kring att landet skall stå fritt från samarbeten med överstatliga organisationer såsom FN och EU och en bred uppslutning kring vad i ett europeiskt sammanhang måste kallas mycket liberala lagar så står Schweiz ut gentemot andra Europeiska länder.

Fakta om Schweiz

  • BNP i PPP 2006: $255.5 miljarder
  • Tillväxt 2006: 2.7%
  • Arbetslöshet 2006: 3.3%
  • Medianinkomst för hushåll 2003: $54,000

Källor: CIA factbook; Swiss Federal Statistical Office

Kommentarer»

1. Gitarristen - oktober 9, 2007

Schweiz har sedan länge utgjort ett intressant särfall! Trots frånvaro av språklig och etnisk homogenitet är landet en succéhistoria. Många hävdar att det mycket långt drivna folkomröstningsinstitutet utgjort en positiv och stabiliserande faktor. Det sägs att varje schweizisk man har ett armégevär hemma – så att landet omedelbart ska kunna försvaras. Fast det är kanske bara en charmig myt?

Hur som helst: Den enda skamfläck jag på rak arm kan komma på är att det dröjde väldigt länge innan man införde kvinnlig rösträtt. Det var mycket dåligt, men i det mesta annat tycks man alltså ha gjort rätt.

En skeptisk hållning gentemot muhammedansk invandring framstår naturligtvis om en logisk följd av schweizarnas logiska och sunt rationella tänkande.

2. Anonymosaurus - oktober 9, 2007

Konstigt hörrudu att de drog tillbaka reklamfilmen… Jösses…

3. Stefan Karlsson - oktober 10, 2007

Faktum är dessutom att Schweiz BNP per capita siffror underskattar dess relativa välstånd något.

Schweiz har nämligen tack vare stora nettoinvesteringar utomlands ett investeringsinkomstöverskott på cirka 60 miljarder schweizerfranc. Även om man drar av de över 10 miljarder schweizerfranc som netto betalas ut i löner till arbetare som bor i grannländerna så kvarstår att det mer relevanta måttet BNI (Bruttonationalinkomst) är nära 50 miljarder schweizerfranc högre än BNP, vilket innebär att schweizarnas inkomstnivå ligger 6500 schweizerfranc ( US$ 5500) högre per person
än vad BNP per capita siffrorna anger.

4. Katarina Lundblad - oktober 10, 2007

Enligt magasinet Weltwoche gifter sig var tredje schweizisk man med en utländska (asiatiska, ryska eller afrikanska), så det är knappast rasism som präglar Schweiz. Däremot är rädslan för organiserad (och importerad) brottslighet är stor. Den rädslan delar man dock med många människor i EU länderna. Den stora skillnaden mot EU länderna är nog att vandalism och ungdomsbrottslighet inte tolereras i någon större utsträckning och inte heller slätas över av polis och myndigheter.

5. De nationalkonservativas drömland « strötankar och sentenser - oktober 10, 2007

[…] hårdaste asyllag. Igår läste jag ett inlägg på högerbloggen Kulturrevolution.se, där landet hyllas just för det som jag uppfattar som dess baksidor. Där invandringskritik och krav på hårdare […]

6. Fjalar - oktober 10, 2007

Första halvan av reklamfilmen var väl som vilket avsnitt av Efterlyst som helst, d v s det som är en helvetesskildring för många schweizare är svensk vardag anno domini 2007…

7. Sebastian Weil - oktober 10, 2007

Det värsta med reklamfilmen är nästan musiken. Den får mig att tänka på filmer av bolaget ”Pogo Pedagog” som jag tvangs titta på i grundskolan. 80-talsmusik gör sig nog inte så bra i politiska filmer helt enkelt.

8. Marcus - oktober 11, 2007

Jisses, vilken bissar film! Inte konstigt att det blev rabalder.

9. hodja - oktober 21, 2007
10. Oförbättrad - april 27, 2008

Hej alla. Har inte själv varit i Schweiz så hur folk eg är kan jag inte bedöma. Men jag kan berätta att en bekant som är från Thailand hade nåt seriöst på gång med en schweizisk kille. Han och hans pappa var tydligen fantastiska. Det verkar ligga i linje med att var 3:e man gifter sig med en utländsk kvinna och tala lite emot (end 1 fall :) ) ev generell rasism iaf. Deras BNP talar ju för att de materiellt lyckats bättre än de flesta länder. Dock kanske man skall jämföra med Monaco o dyl då låga skatter drar till sig de rikaste. Ett bankväsende med låga skatter och att inte ta emot flyktingar kommer ju dock alltid att vara en vinstaffär ekonomiskt sett för landets egen del. Kritiken är väl att man då bara tänker på sig själv och inte vill vara med och hjälpa till med det som kostar.

Så är ju frågan… är 33% av de schweiziska kvinnorna singlar eller fiskar de utomlands också? :P ;)

11. andy - augusti 2, 2008

har själv varit i schweiz och spenderat mer än 1 år av mitt liv i detta fascist land.aldrig mer at jag åker till schweiz.
det enda jag kan göra är at köpa schweizisk choklad och sen pissa på den med stor glädje.och tro inte at dem fascistiska jävlarna i schweiz tittar ner bara på utläningar från typ asien eller afrika.svenskarna står inte heller så högt up i kurs hos schweizarna

12. Erik - november 24, 2008

Vad jag hört så är det landet som tar emot mest invandrare i hela europa. Var 5e schweizare är invandrare. Är ofta där och har inte stött på något av ovanstående beskrivna . Det är inte så att vi i sverige ska brösta upp oss när det gäller kvinnligt inflytande. Vi var sist i Norden när det gäller rösträtt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: